Waarom een duurzaam huis zoveel meer oplevert…

We weten allemaal dat een energiezuinig en duurzaam huis gezond is voor het milieu en daarmee dus ook voor onze planeet. We weten ook dat het gezond is voor onze portemonnee, want wanneer je in een duurzaam huis woont, zijn je energiekosten minder hoog. Tegenwoordig worden er al veel huizen duurzaam gebouwd; energiezuinig of zelfs energieneutraal en met duurzame materialen. Echter de meeste huizen zijn al tientallen jaren oud en voldoen niet aan de huidige strenge energie- en isolatienormen. Waarom het zo belangrijk is je huis te ‘verduurzamen’ leggen we onderstaand uit. Alle voordelen van een duurzaam, energiezuinig huis op een rijtje:

Besparing op je energierekening

Als je je huis goed isoleert (denk aan de beglazing, kozijnen, dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie) ontsnapt er minder snel warmte uit je huis naar buiten. Hoe minder geïsoleerd je huis is, hoe meer energie je verbruikt om je huis toch warm te blijven houden… en dat kost geld! Door je huis te isoleren, zorg je ervoor dat je een meer constante temperatuur in huis hebt; niet alleen in de winterperiode, maar ook in de zomer. In de zomer werkt het juist weer andersom, want dan houdt een goed geïsoleerd huis de warmte van buiten juist uit je huis. Door je huis goed te isoleren, bespaar je daarom jaarlijks al gauw honderden euro’s.

Meer wooncomfort

Een goed geïsoleerd huis biedt ook meer wooncomfort. Minder tocht in huis en minder vaak koude voeten, hoe heerlijk is dat! ’s Ochtends wanneer je je bed uitstapt niet direct bevangen worden door de kou, maar een aangename temperatuur om op je gemak wakker te worden. Een meer constante temperatuur in huis voelt stukken comfortabeler. En hoe fijn is het om op de bank bij het raam kunnen zitten zonder dat je de kou naar binnen voelt stromen. Of op een hete zomerdag een lekker koel huis binnen te stappen. Een goed geïsoleerd huis levert meer wooncomfort op.

Een beter leefklimaat in huis

Ook voor je eigen gezondheid is een duurzame woning stukken beter, iets waar we minder vaak bij stilstaan. Het merendeel van de tijd brengen we in huis door. Door een ongezond binnenklimaat ontstaan er vaak gezondheidsklachten zoals verkoudheden, hoofdpijn of allergieën. Reden genoeg om aandacht te besteden aan het binnenklimaat van je huis. Door een slechte ventilatie van de woning ontstaat er teveel vocht in de lucht waardoor de kans op schimmelvorming, bacteriën en ongedierte als huisstofmijt toeneemt. Door je huis goed te ventileren (vervuilde stoffen afvoeren en verse lucht aanvoeren) worden vochtproblemen opgelost en ontstaat er een aangenamer en gezonder binnenklimaat.

Een aantrekkelijker huis voor de woningmarkt

Wist je dat een duurzaam huis in prijs al snel duizenden euro’s meer opbrengt? In de toekomst zullen de verschillen tussen duurzaam en niet-duurzaam wonen alleen maar oplopen. Bij verkoop van woningen ligt de focus steeds meer op het energielabel van het huis en op de energienota’s. Belangrijk dus om nu al te investeren in je huis om straks – wanneer je uiteindelijk van plan bent te gaan verkopen – geen geld te hoeven toeleggen op de verkoop. Bovendien zijn er momenteel aantrekkelijke subsidies en financieringen te krijgen. Ben de woningmarkt daarom een stap voor door nu al te investeren in je huis.

Een veiliger huis

Tegenwoordig mogen er alleen nog ‘gasvrije woningen’ ontworpen worden. Dit zorgt niet alleen voor een lagere CO2 uitstoot, maar ook voor een veiliger huis. Denk maar eens aan de vele incidenten die zich jaarlijks voordoen door verbrandingen of koolmonoxidevergiftiging. Kortom: een gasvrij huis is een veiliger thuis voor zowel jonge gezinnen, bejaarde mensen als voor ieder ander!

Goed voor het milieu

Een duurzaam huis is beter voor het milieu, dat is één ding dat voorop staat. Je verbruikt immers veel minder fossiele brandstoffen. Een betere en gezondere wereld, daar moeten wij ons samen sterk voor maken, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van deze mooie planeet!